Podologia: Plantilles

A partir dels 2 anys i abans de que el peu del nen es formi, s’ha d’anar revisant la pitjada plantar i la forma de caminar. Un mal recolzament del peu pot originar malformacions òssies a cames, genolls en X o ( ), escoliosi....

Unes plantilles correctores a temps pot arribar a modificar l’anatomia del nen, ja que els óssos encara estan en creixement. Sempre es farà a partir dels 3 anys i si es possible abans dels 12.

En els peus adults també hi ha problemes de sobrecàrregues i deformacions (hallux valgus “juanetes”, metatarsalgies) que provoquen dolor. En aquest cas les plantilles a mida seran de material tou amb l’objectiu d’aliviar aquestes molèsties.

En el peu esportista un recolzament anormal, per lleu que sigui, pot provocar lesions importants a extremitats i tronc, sobre tot en corredors, i disminuir el seu rendiment. Una correcta orientació sobre el material esportiu (sabatilla esportiva segons pitjada), i un material de descàrrega a mida i apropiat, pot tant evitar com corregir possibles patologies com poden ser periostitis, fascitis, tendinitis, metatarsàlgies, talàlgies, hematomes subungueals, onicocriptosi,fractures per stress, artritis..., i millorar la biomecànica de tota l’extremitat.

En el peu diabètic es necessita un calçat especial per evitar qualsevol roçament. Son plantilles d’un material tou que evitin sobre recolzament i que provoquin ferides que en aquest cas son difícils de cicatritzar.